Ev Usulü Lahmacun, Bazı anılar vardır ki derin sohbetler ve unutulmaz tatlar olsun diye sizler için ev usulü lahmacun tarifini sofralarınıza hazırlamak için paylaşacağız, umarız beğenirsiniz. Herkes tarafından sevilen lahmacun halen Türk mutfağı kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Doğuya özgü bir yemek olan lahmacun, yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahiptir. İyi bir lahmacunun sırrı, lezzetinden geçer. Bunun içinde kullanılan iç malzemesi oldukça önemlidir. Ancak lahmacunun iç malzemeleri isteğe ve yörelere göre değişir. Yani soğanlısı, sarımsaklısı ve fıstıklısı gibi dışarıda da tüketilen lahmacun evde de yapılabilir. Böylece sıcak ve güzel bir lahmacunu kolay bir şekilde evde hazırlanabilir. Özellikle iç malzemesini kendi isteğinize göre acılı veya acısız olarak da yapılabilir. Bu şekilde lahmacun hazırlandıktan sonra ocakda tavanın içerisinde veya fırında tepside pişirilebilir. Çünkü doğal olan hamuru inceciktir ve malzemelerle birlikte büyüklerin ve çocukların vazgeçemeyeceği bir lezzettir.
Ev Usulü Lahmacun İçin Malzemeler;
- Bir yemek kaşığı maya
- Bir tatlı kaşığı şeker
- Bir tatlı kaşığı tuz
- Bir bardak ılık su
- 3,5 su bardağı un
Üzeri için;
- 200 gr orta yağlı kıyma
- Bir adet büyük soğan
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- Bir yemek kaşığı salça
- Yarım demet maydanoz
- Bir tatlı kaşığı tuz
- Bir çay kaşığı karabiber
- Kırmızı pul biber
- 2 adet yeşil biber
- Yarım çay bardağı su
Ev Usulü Lahmacun Hazırlanışı,
Hamuru için; Bir su bardağı ılık suyun içerisine maya ve şeker ilave ederek karıştıralım. Maya kabarana kadar bekletelim. Diğer tarafta unun yarısını bir kabın içerisine alalım. Ortasını bir miktar açarak, kabaran mayalı suyu ve tuzu ekleyelim. Sonra güzelce yoğurmaya başlayalım. Unumuzun diğer yarısını da azar azar ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edelim. Hamuru bir portakal büyüklüğünde olacak şekilde bezelere ayırıp, üzerini bir bezle kapatarak yarım saat kadar dinlendirelim.
Harcı için; İlk olarak kıyma, ince kıyılmış soğan, maydanoz, ince doğranmış yeşil biber, salça, sıvıyağ, tuz, pul biber ve karabiberi de ekleyelim. Harcımızın biraz sulu olması için yarım çay bardağı kadar su ilave edelim. Sonra da bütün malzemeleri yoğuralım.
Yapılışı; Unladığımız tezgaha hamurumuzu alıp, eşit parçalar halinde bezeler yapalım. Her parçayı merdane ile çok ince bir şekilde açılıyor. Açtığımız hamurun üzerine hazırladığımız harcı elimizle eşit şekilde bastırarak yayalım. Önceden ısıtılan 220 derecedeki fırınımızda pişirelim. Fırında hazırladığımız ev usulü lahmacun üzerine limon, kuru soğan ve maydanoz yaprakları ilave edilebilir.
Afiyet Olsun.