Ev Usulü Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Ev usulü lahmacun, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kendi damak zevkinize göre hazırlayabileceğiniz bu tarif, derin sohbetler ve keyifli anlar için ideal bir seçenek sunar. İç malzemelerini isteğinize göre çeşitlendirebilir, evde kolayca pişirebilirsiniz.
Ev Usulü Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
03 Eylül 2024

Ev Usulü Lahmacun


Bazı anılar vardır ki derin sohbetler ve unutulmaz tatlar ile hatırlanır. İşte bu anılar için ev usulü lahmacun tarifini sizlerle paylaşacağız. Umarız beğenirsiniz. Herkes tarafından sevilen lahmacun, Türk mutfağı kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Doğuya özgü bir yemek olan lahmacun, yaklaşık bin yıllık bir geçmişe sahiptir. İyi bir lahmacunun sırrı, lezzetinden geçer. Bunun için kullanılan iç malzemesi oldukça önemlidir. Ancak lahmacunun iç malzemeleri isteğe ve yörelere göre değişir. Yani soğanlısı, sarımsaklısı ve fıstıklısı gibi çeşitleri mevcuttur. Dışarıda tüketilen lahmacun, evde de yapılabilir. Böylece sıcak ve güzel bir lahmacunu kolay bir şekilde evde hazırlayabilirsiniz. Özellikle iç malzemesini kendi isteğinize göre acılı veya acısız olarak da yapabilirsiniz. Bu şekilde lahmacun hazırlandıktan sonra ocakta tavanın içerisinde veya fırında tepside pişirilebilir. Çünkü doğal olan hamuru inceciktir ve malzemelerle birlikte büyüklerin ve çocukların vazgeçemeyeceği bir lezzettir.

Ev Usulü Lahmacun İçin Malzemeler


  • Bir yemek kaşığı maya
  • Bir tatlı kaşığı şeker
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir bardak ılık su
  • 3,5 su bardağı un

Ev Usulü Lahmacunun Üzeri İçin


  • 200 gr orta yağlı kıyma
  • Bir adet büyük soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • 2 adet yeşil biber
  • Yarım çay bardağı su

Ev Usulü Lahmacun Nasıl Yapılır?

Hamuru İçin
Bir su bardağı ılık suyun içerisine maya ve şekeri ilave ederek karıştıralım. Maya kabarana kadar bekletelim. Diğer tarafta, unun yarısını bir kabın içerisine alalım. Ortasını bir miktar açarak, kabaran mayalı suyu ve tuzu ekleyelim. Sonra güzelce yoğurmaya başlayalım. Unun geri kalan yarısını da azar azar ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edelim. Hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayırıp, üzerini bir bezle kapatarak yarım saat kadar dinlendirelim.

Harcı İçin
İlk olarak kıyma, ince kıyılmış soğan, maydanoz, ince doğranmış yeşil biber, salça, sıvıyağ, tuz, pul biber ve karabiberi karıştıralım. Harcın biraz sulu olması için yarım çay bardağı kadar su ilave edelim. Sonra da bütün malzemeleri yoğuralım.

Ev Usulü Lahmacun Nasıl Yapılır?

Unladığımız tezgâha hamurumuzu alıp, eşit parçalara halinde bezelere ayıralım. Her parçayı merdane ile çok ince bir şekilde açalım. Açtığımız hamurun üzerine hazırladığımız harcı elimizle eşit şekilde bastırarak yayalım. Önceden ısıtılan 220 derecedeki fırında pişirelim. Fırında hazırladığımız ev usulü lahmacunun üzerine limon, kuru soğan ve maydanoz yaprakları ilave edilebilir.

Afiyet Olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ünsan 04 Ağustos 2024 Pazar

Bu lahmacun tarifini denedim ama hamuru neden portakal büyüklüğünde bezelere ayırmamız gerekiyor? Ayrıca, yeşil biber yerine kırmızı biber kullansam lezzetinde bir değişiklik olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Hamurun Bezelerinin Büyüklüğü
Hamuru portakal büyüklüğünde bezeler halinde ayırmamızın sebebi, lahmacunun pişerken eşit şekilde kabarması ve iç harcın hamurun her tarafına yayılabilmesi içindir. Bu boyut, hamurun rahatça açılmasını ve ince bir tabaka haline gelmesini sağlar. Eğer daha büyük veya daha küçük bezeler kullanırsanız, pişirme süresi ve hamurun dokusu etkilenebilir.

Kırmızı Biber Kullanımı
Yeşil biber yerine kırmızı biber kullanmanız lezzetinde bir değişiklik yaratacaktır. Kırmızı biber, genellikle daha tatlı ve hafif bir lezzet profiline sahiptir. Bu, lahmacunun genel tadını yumuşatabilir. Eğer kırmızı biberin tatlılığını seviyorsanız, bu değişiklik hoşunuza gidebilir. Ancak, yeşil biberin sağladığı hafif acılık ve keskinlikten de feragat etmiş olursunuz. Sonuç olarak, bu değişiklik tam anlamıyla sizin damak zevkinize bağlıdır.

Çok Okunanlar
İlginizi Çekebilir
Lahmacun Kaç Kalori?
Lahmacun Kaç Kalori?
1 Lahmacun Kaç Kalori?
1 Lahmacun Kaç Kalori?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Lahmacun Eti Tarifi ve Malzemeleri
Lahmacun Eti Tarifi ve Malzemeleri
Ekmek Hamurundan Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
Ekmek Hamurundan Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
Etsiz Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
Etsiz Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
Evde Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
Evde Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri