Etsiz Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Etsiz Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz lahmacun olur mu hiç dediğinizi duyar gibi oluyorum. Lahmacun, özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinin en sevilen lezzetlerinden bir tanesidir ve oralarda yapılan yemekleri etsiz olarak düşünmek pek de mümkün değildir. Fakat herkes et ve kıyma tüketmeyi sevmeyebilir ya da sağlık durumu elvermeyenler için bu besin maddesinin bazı zararları olduğundan yemelerinde sakınca bulunabilir.

Etsiz Lahmacun Alternatifleri

Eğer etsiz lahmacun yapmak isterseniz, bunun için malzeme olarak istediğiniz birçok besin maddesini kullanabilirsiniz. Size örnek olması açısından bazı fikirler verebilirim. Örneğin ıspanak ve peynir kullanabilirsiniz ya da mantar ve kırmızı biber ikilisinden de yararlanabilirsiniz. Bu arada, eğer çevrenizde lahmacun harcını hazırlayıp götürdüğünüzde size pişirip verecek fırınlar varsa onlardan istifade edebilirsiniz. Fakat evde de kendi imkânlarınızı kullanarak kendi lahmacununuzu yapabilirsiniz.

Malzemeler

Etsiz lahmacun için gerekli malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • Yeteri kadar ılık su
İç Malzemesi

İç malzemesi için:
  • 1 kilo pırasa
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 diş sarımsak
Etsiz Lahmacun Nasıl Yapılır?

Etsiz lahmacunun yapımına ilk önce hamuru ile başlayın. Bunun için mayayı bir fiske tuz ve yarım bardak ılık su ile ıslatın ve 5 dakika boyunca kabarmasını bekleyin. Daha sonra unu derin bir yoğurma kabına alarak tüm hamur malzemeleri ile iyice yoğurun. Yoğurma işlemi bittiğinde üzerini bir örtü ile örterek fırının içerisinde yaklaşık yarım saat kadar mayalandırın.

Diğer tarafta lahmacunun harcını hazırlamaya geçin. İlk önce kuru soğan ve domatesleri rondodan geçirin ve sıvı yağ ile ocakta kısık ateşte soteleyin. Pırasaları yeşil sapları da dahil minik minik doğrayıp soğanların üzerine ilave edin. Yaklaşık 20 dakika soteledikten sonra tuz, salça ve baharatları ilave ederek ocaktan indirin. Harcı soğutun.

Hamuru bezelere ayırın ve tabak büyüklüğünde açarak üzerine harcı suyunu süzerek sürün. Fırça ile hafif yağlanmış teflon tavada 3 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Tüm malzemeler bitinceye kadar bu işlemi devam ettirin. Etsiz lahmacunlar hazır. Lahmacunları sıcak olarak ve yanında ayran ile servis yapmaya özen gösterin. Arzu ederseniz pırasaların yanına beyaz peynir ya da kaşar peyniri rendesi de kullanabilirsiniz. Tercih sizin. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Etsiz lahmacun, vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir alternatiftir. Ayrıca, pırasa kullanımı lahmacuna farklı bir lezzet katarken, pırasa yüksek lif içeriği ile sindirim sistemine de fayda sağlar. Bu tarifte kullanılan malzemeler tamamen kişisel tercihlere göre değiştirilebilir ve farklı sebzelerle zenginleştirilebilir. Örneğin, kabak, patlıcan, hatta mercimek gibi baklagiller de kullanarak besleyici değeri yüksek bir lahmacun hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lahmacun Döner Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Döner Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yufkadan Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Antep Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Antep Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri