Adana Usulü Lahmacun Nedir?
Adana usulü lahmacun, kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve kırmızı pul biber gibi baharatlarla hazırlanan karışımın, açılmış hamurun üzerine sürülerek taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir.
İsmi, Arapça "etli hamur" anlamına gelen "lahm bi ajin"den türetilmiştir.
İç malzemesi ağırlıklı olarak tercihen zırhta çekilmiş et, domates, taze biber, maydanoz, salça, sarımsak, soğan, pul biber, karabiber ve tuz katılarak yapılır.
Malzemeler yöreye veya mevsime göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin, biber salçası, fıstık, yeşilbiber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun, Mardin ve Şanlıurfa'da soğanlı, Gaziantep'te sarımsaklı, Kahramanmaraş'ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır.
Bu karışım, yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine serilerek, taş fırında pişirilir. Hemen hemen tüm Anadolu'da yapılagelen lahmacunlar içerisinde en meşhurları Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yapılan lahmacunlardır.
Adana Usulü Lahmacun İçin Malzemeler
Hamuru İçin - 1/2 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 paket maya
- 2 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Alabildiği kadar un
İç Malzemesi İçin - 500 gr kıyma (kaburga kısmı)
- 2 adet domates
- 1 büyük boy kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 2 adet yeşilbiber
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Adana Usulü Lahmacun (Ev Yapımı) Nasıl Yapılır?
Hamur Hazırlığı
Derin bir kaba su, süt, şeker, tuz ve mayayı ekleyin ve karıştırın.
Yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Kabın üzerini kapatıp, üstünü bezle sararak bir köşede 1-1,5 saat dinlendirin.
Harcın Hazırlanışı
İç harcımız için soğan, domates, sarımsak, biber ve maydanozu küçük küçük doğrayın. Devamında hepsini karıştırıp kıyma, biber salçası, pul biber, karabiber ve tuzu ilave edip yoğurun.
1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
Mayalanan hamuru tezgaha alın ve tezgahı unlayarak bir kez daha yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın.
Bezeyi tezgaha un serpip merdane yardımıyla (ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde) açın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Her bezeyi bu şekilde hazırlayın.
Ardından bir yemek kaşığı yardımıyla yeteri miktarda iç malzeme alıp hamurların üzerine serin.
Önceden 200 derece ısıtılan fırına atarak pişirin. Kontrol edin, iç malzemesi pişmişse fırından alarak Adana usulü lahmacunu servis edin.
Öneri
Taş fırında yapılması tavsiye edilir.
Afiyet olsun! |
Vassaf
10 Nisan 2024 ÇarşambaMerhaba, fındık lahmacun diyorlar adana da çok farklı bir lezzet baharatlarından mıdır, pişirme tarzından mıdır bilinmez ama normal lahmacundan çok farklı bir lezzeti var.
Cevap yazAdmin
10 Nisan 2024 ÇarşambaMerhaba Vassaf,
Adana'nın fındık lahmacunu gerçekten de benzersiz bir lezzet sunuyor. Bu farkın, kullanılan baharatlar ve pişirme tekniklerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Adana mutfağının kendine has baharatları ve ustalarının mahareti, lahmacunu bu kadar özel kılıyor olabilir. Afiyet olsun!
İrem
10 Nisan 2024 ÇarşambaMerhaba, vassaf bey fındık lahmacun akdeniz bölgesinde yaygın bir yiyecektir. Adana’da pek sık rastlanmaz fındık lahmacuna ancak lokantalarda bulmak mümkündür, ama tarsus şehrinde hemen hemen her fırında bulmak yaptırılabilir hamuru ve iç malzemesi farklı, baharatı da yoğun olduğu için çok lezzetli bir tadı vardır, yemenizi tavsiye ediyorum.
Soru Sor / Yorum Yap