Adana Usulü Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Adana Usulü Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Adana Fındık Lahmacun, Lahmacun; Kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, kara ve kırmızı pul biber gibi baharatlarla hazırlanan karışımı, açılmış hamurun üzerine sürerek taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. İsmi, Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin-den türetilmiştir. İç malzemesi ağırlıklı olarak tercihen zırhta çekilmiş et, domates, taze biber, maydanoz, salça, sarımsak, soğan, pul biber, karabiber ve tuz katılarak yapılır. Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Örnek, biber salçası, fıstık, yeşilbiber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun Mardin ve Şanlıurfa'da soğanlı, Gaziantep`te sarımsaklı, Kahramanmaraş`ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır. Bu karışım yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine serilerek, taş fırında pişirilir. Hemen hemen tüm Anadolu'da yapılagelen lahmacunlar içerisinde en meşhurları Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa`da yapılan lahmacunlardır.


Adana Fındık Lahmacun İçin Malzemeleri



Hamuru için

  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket maya
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un

İç Malzemesi için

  • 500 gr kıyma (Kaburga kısmı)
  • 2 adet domates
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 3-4 Diş sarımsak
  • 2 adet yeşilbiber
  • 1 demet maydanoz
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Adana Fındık Lahmacun (Ev Yapımı) Nasıl Yapılır?

Hamur; Derince bir Kaba su, süt, şeker, tuz ve mayayı ekleyin ve karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Kabı üzerin kapatıp, üstünü bezle sarıp bir köşede 1-1,5 saat dinlendirin.

Harç; İç harcımız için soğan, domates, sarımsak, biber ve maydanozu Küçük küçük doğrayın. Devamında hepsini karıştırıp kıyma, biber salçası, pul biber, karabiber, tuzu ilave edip yoğurun. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Mayalanan hamuru tezgâha alın tezgâhı unlayarak bir kez daha yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeyi tezgâha un serpip merdane yardımıyla (Ne çok ince ne çok kalın olacak) açın. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Her bezeyi böyle yapıyoruz. Ardından bir yemek kaşığı yardımıyla yeteri miktarda iç malzeme alıp hamurların üzerine serin. Önceden 200 derece ısıtılan fırına atarak pişirin. Kontrol edin iç malzemesi pişmişse fırından alarak Adana fındık lahmacunu servis edin.

Öneri; Taş fırında yapılması tavsiyedir.

Afiyet Olsun.

Adana Usulü Lahmacun Yorumları

soru

Vassaf

30 Ağustos 2018 Perşembe

Merhaba, fındık lahmacun diyorlar adana da çok farklı bir lezzet baharatlarından mıdır, pişirme tarzından mıdır bilinmez ama normal lahmacundan çok farklı bir lezzeti var.

Cevap yaz
cevap

İrem

12 Eylül 2018 Çarşamba

Merhaba, vassaf bey fındık lahmacun akdeniz bölgesinde yaygın bir yiyecektir. Adana’da pek sık rastlanmaz fındık lahmacuna ancak lokantalarda bulmak mümkündür, ama tarsus şehrinde hemen hemen her fırında bulmak yaptırılabilir hamuru ve iç malzemesi farklı, baharatı da yoğun olduğu için çok lezzetli bir tadı vardır, yemenizi tavsiye ediyorum.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lahmacun Kaç Kalori?

Lahmacun Kaç Kalori?

1 Lahmacun Kaç Kalori?

1 Lahmacun Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kolay Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Döner Tarifi ve Malzemeleri

Lahmacun Döner Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Tavada Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Adana Usulü Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Adana Usulü Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri

Acılı Lahmacun Tarifi ve Malzemeleri