Adana Fındık Lahmacun, Lahmacun; Kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, kara ve kırmızı pul biber gibi baharatlarla hazırlanan karışımı, açılmış hamurun üzerine sürerek taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir. İsmi, Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin-den türetilmiştir. İç malzemesi ağırlıklı olarak tercihen zırhta çekilmiş et, domates, taze biber, maydanoz, salça, sarımsak, soğan, pul biber, karabiber ve tuz katılarak yapılır. Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebilmektedir. Örnek, biber salçası, fıstık, yeşilbiber gibi malzemeler eklenebilir. Lahmacun Mardin ve Şanlıurfa’da soğanlı, Gaziantep`te sarımsaklı, Kahramanmaraş`ta ise hem sarımsak hem de soğanlı olarak yapılmaktadır. Bu karışım yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine serilerek, taş fırında pişirilir. Hemen hemen tüm Anadolu’da yapılagelen lahmacunlar içerisinde en meşhurları Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa`da yapılan lahmacunlardır.
Adana Fındık Lahmacun İçin Malzemeler;
Hamuru için;
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 paket maya
2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İç Malzemesi İçin;
500 gr kıyma (kaburga kısmı)
2 adet domates
1 büyük boy kuru soğan
3-4 Diş sarımsak
2 adet yeşilbiber
1 demet maydanoz
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Adana Fındık Lahmacun (Ev Yapımı) Yapılışı,
Hamur; Derince bir Kaba su, süt, şeker, tuz ve mayayı ekleyin ve karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapın. Kabı üzerin kapatıp, üstünü bezle sarıp bir köşede 1-1,5 saat dinlendirin.
Harç; İç harcımız için soğan, domates, sarımsak, biber ve maydanozu Küçük küçük doğrayın. Devamında hepsini karıştırıp kıyma, biber salçası, pul biber, karabiber, tuzu ilave edip yoğurun. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Mayalanan hamuru tezgaha alın tezgahı unlayarak bir kez daha yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın. Bezeyi tezgaha un serpip merdane yardımıyla (ne çok ince ne çok kalın olacak) açın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Her bezeyi böyle yapıyoruz. Ardından bir yemek kaşığı yardımıyla yeteri miktarda iç malzeme alıp hamurların üzerine serin. Önceden 200 derece ısıtılan fırına atarak pişirin. Kontrol edin iç malzemesi pişmişse fırından alarak Adana fındık lahmacunu servis edin.
Öneri; Taş fırında yapılması tavsiyedir.
Afiyet Olsun
Son Güncelleme : 29.04.2023 16:01:45
Adana Usulü Lahmacun ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Adana Usulü Lahmacun"
Merhaba, fındık lahmacun diyorlar adana da çok farklı bir lezzet baharatlarından mıdır, pişirme tarzından mıdır bilinmez ama normal lahmacundan çok farklı bir lezzeti var. Vassaf . 30.08.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
İrem : Merhaba, vassaf bey fındık lahmacun akdeniz bölgesinde yaygın bir yiyecektir. Adana’da pek sık rastlanmaz fındık lahmacuna ancak lokantalarda bulmak mümkündür, ama tarsus şehrinde hemen hemen her fırında bulmak yaptırılabilir hamuru ve iç malzemesi farklı, baharatı da yoğun olduğu için çok lezzetli bir tadı vardır, yemenizi tavsiye ediyorum. 12.09.2018 15:18:42
Evde Lahmacun
Evde lahmacun, çoğunlukla dışarı da tüketilen lahmacun evde de yapılabilir. Böylelikle canınız sıcak ve güzel bir lahmacun istediğinde kolay bir şekilde evde hazırlayabilirsiniz. İç harcını kendiniz hazırlayacağınız için acılı ve acısız olarak da ...
Lahmacun İçi
Lahmacun İçiLahmacun, ülkemize ait olan ünlü bir yemek çeşididir. Ülkemizin her bölgesinde severek yenilmektedir. Daha çok Çukurova Yöresi' nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi' nde yapılmaktadır. Lahmacun, kısaca kıyma ve hamur temalı bir yemektir. Ev h...
Lahmacun Böreği
Lahmacun böreği, her şeyi çiğ olan, lahmacun harcıyla yapılan lezzetli bir börek çeşididir. Hazır yufka ile yapılan tariflerin yanı sıra elde yoğrulan hamurla da yapılabilir. Böreğin özelliği kıymalı harcın çiğ olmasıdır. Lezzeti için sıcak olarak ...
Cevizli Lahmacun
Cevizli lahmacun; çok sağlıklı bir hamur işidir. Cevizli lahmacun, lahmacun çeşitlerinden biridir. Bu cevizli lahmacuna kış lahmacunu da deniyor. Gaziantep yöresine aittir.Ama her yörede yapılıyor. Antep lahmacunu türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden...
Kolay Lahmacun Tarifi
Kolay Lahmacun Tarifi, diğer lahmacunlara göre çok daha kolay hazırlanabilen kolay lahmacun tarifini sizlerde kolaylıkla ve zahmetsizce hazırlayabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız bu tarif ile hazır lahmacunların lezzetini yakalayacağınızdan oldu...
Lahmacun Döner
Lahmacun döner türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Lahmacun döner, lahmacun çeşitlerinden biridir. Et bu lahmacuna ayrı bir lezzet veriyor ve çok sağlıklı oluyor. İçine koyulan malzemelerle birlikte vitamin deposu oluyor. Besleyicidir ve en...
Fındık Lahmacun
Fındık Lahmacun Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve Urfa, Antep illeri ile anılan lahmacun her yaş grubu tarafından tercih edilmektedir. Lahmacun dışarıda yapıldığı gibi evde de yapılmaktadır. Kişilerin damak tadına göre çıtır çıtır ol...
Lahmacun Kaç Kalori
Lahmacun Kaç Kalori, kıymalı harç ve mayalı hamurla hazırlanan lahmacun genellikle dışarıdan hazır yemek şeklinde tüketilir ve hazır besinler grubuna girer. Bazı bölgelerde yöresel hamur işleri arasında büyük önemi olan lahmacun ara sıcaklar arasında...
Tavada Lahmacun
Tavada lahmacun, yapımı pratik bir tarife sahip. Evde kendi lahmacununu kendi hazırlamak isteyenler için teflon tavalar kolay bir çözüm oluyor. Ocakta kısa bir sürede pişen lahmacunun iç harcı da evdeki malzemelere ve damak zevkine göre değişiklik...
Lahmacun Hamuru
Lahmacun hamuru: lahmacunu evde denemediyseniz şimdi vereceğim tarifle kaçırmadan deneyin mutlaka. Meşhur olarak bilinen Gaziantep lahmacun, Şanlıurfa lahmacunu, Adana lahmacunudur. Sofralarında bu yörelerin lahmacunlarının yanında mutlaka soğan sal...
Antep Lahmacun Tarifi
Antep lahmacun tarifi, Antep' e özgü yemeklerden biridir lahmacun. Hemen her şehirde yapılır. Fakat Antep de yemek daha bir başkadır. Çok lezzetli ve ekmek fırınlarında pişecek kolay bir yemektir. Antep de lahmacun içi hazırlanır ve pide yapılan fı...
Çıtır Lahmacun
Çıtır Lahmacun, Güneydoğu ve Akdeniz' in doğusunda yapılan ve çok sevilen bir yemek çeşididir. Yapılışı oldukça kolay olup, evlerimizde de rahatlıkla yapılabiliriz. Bunun için sizlerle tarifini paylaşmak istedim.Hamuru içinYarım bardak ılık süt1bard...
Acılı Lahmacun Tarifi
Ekmek Hamurundan Lahmacun
Evde Fındık Lahmacun
Evde Lahmacun Hamuru
Lahmacun Besin Değeri
Hazır Yufkadan Lahmacun
Fırında Lahmacun
Adana Usulü Lahmacun
Ev Usulü Lahmacun
Lahmacun Eti
Etsiz Lahmacun
Lahmacun Nasıl Yapılır
Lahmacun
Lahmacun Harcı
Sarımsaklı Lahmacun
1 Lahmacun Kaç Kalori
Evde Lahmacun
Lahmacun İçi
Lahmacun Böreği
Cevizli Lahmacun
Kolay Lahmacun Tarifi
Lahmacun Döner
Fındık Lahmacun
Lahmacun Kaç Kalori
Tavada Lahmacun
Lahmacun Hamuru
Antep Lahmacun Tarifi
Çıtır Lahmacun
Fıstık Lahmacun
Popüler İçerik
Etsiz Lahmacun
Etsiz lahmacun; olur mu hiç dediğinizi duyar gibi oluyorum. Lahmacun özellikle Güneydoğu Anadolu yöresinin en sevilen lezzetlerinden bir tanesidir ve ...
Lahmacun Nasıl Yapılır
Lahmacun nasıl yapılır?Lahmacun herkes tarafından çok seviliyor. Türk mutfağının vazgeçilmez eşsiz lezzetlerinden biridir. Lahmacunu nasıl yaparım di...
Lahmacun
LahmacunEt ve yoğurulmuş hamur anlamına gelmektedir. Mayasız hamurdan yapılır. Üzerine kıymayla beraber çeşitli baharatlar koyulduğu için pideyi andır...
Lahmacun Harcı
Lahmacun hamurun üzerine çeşitli baharatlar ve çeşitli sebzeler eklenerek fırında pişirilen bir hamur çeşidi türüdür.Lahmacunun iç harcı damak tadına ...
Sarımsaklı Lahmacun
Sarımsaklı lahmacunun ana vatanı Kahramanmaraş olmaktadır.Lahmacun Arapça etli hamur anlamına da gelmektedir.Yapılışı gayet kolay bir pide türü olmakt...
1 Lahmacun Kaç Kalori
1 lahmacun kaç kalori, lahmacunun hamuru ve içinde kullanılan malzemeler göz önünde tutulunca oldukça kalorili bir yiyecektir. Mesela lahmacun hamurun...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Nisan - 2023