Acılı Lahmacun TarifiAcılı lahmacun, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Her yörenin kendine özgü bir acılı lahmacun tarifi bulunmakla birlikte, evde yapılan acılı lahmacunun tadı da oldukça lezzetlidir. Evde acılı lahmacun yapımı biraz zahmetli olabilir, ancak sonuç kesinlikle buna değecektir. Evde lahmacun içini hazırlayıp, en yakın ekmek fırınında pişirterek de pratik bir şekilde lahmacun yapabilirsiniz. Acılı lahmacun, yüksek besin ve kalori değerine sahiptir, bu yüzden kilo problemi olan veya diyet yapan kişilerin sık sık tüketmemesi önerilir. Çalışanlar için lahmacun içini hazırlayıp en yakın ekmek fırınına vermek, zaman açısından oldukça pratik bir çözüm olacaktır. Şimdi, acılı lahmacun tarifini öğrenelim. Acılı Lahmacun Tarifi Malzemeleri
Hamuru İçin
Acılı Lahmacun Tarifi Nasıl Yapılır?Acılı lahmacun yapımına ilk olarak hamuru mayalama işlemi ile başlayalım. Derin bir karıştırma kabına unu alın ve ortasını açıp mayayı, şekeri ve tuzu ekleyip su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamuru mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanırken acılı lahmacunun iç malzemelerini hazırlayalım. Derin bir karıştırma kabının içine kuru soğanı yemeklik ince ince doğrayın. Daha sonra maydanoz, biber ve domatesi de ince ince doğrayın. Bütün malzemeleri doğrama işlemi bittikten sonra baharatları, salçayı ve kıymayı ekleyerek lahmacun içini yoğurmaya başlayın. Kıyma karışımını iyice yoğurduktan sonra lahmacunları hazırlamaya başlayalım. Mayalanmış olan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp temiz bir tezgâha un serpiştirip dizin. Parçalar haline böldüğünüz hamuru merdane yardımı ile yuvarlak olacak şekilde 1 cm kalınlığında açın. Açmış olduğunuz hamurun üzerine kıyma karışımını eşit bir şekilde sürün. Ellerinizi hafif ıslatarak kenarlarını kıvırın ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Acılı lahmacun tarifi hazır! Sıcak sıcak bol salata ve limon ile servis yapın. Alternatif olarak, kıymalı karışımı hazırladıktan sonra yakında bulunan bir ekmek fırınında da pişirebilirsiniz. Afiyet Olsun. |
Evde acılı lahmacun yaparken çoğu zaman hamuru mayalama kısmında sorun yaşıyorum, sizce hamurun iyi mayalanması için ne kadar beklemem gerekiyor?
Cevap yazMerhaba Duygu,
Hamurun iyi mayalanması için genellikle oda sıcaklığında 1-2 saat beklemeniz yeterli olacaktır. Ancak, ortam sıcaklığına bağlı olarak bu süre değişebilir. Daha sıcak bir ortamda hamur daha hızlı mayalanabilirken, daha soğuk bir ortamda bu süre uzayabilir. Hamurun hacminin iki katına çıkması, mayalanmanın tamamlandığını gösterecektir. Ayrıca, hamuru streç film veya nemli bir bezle örterek mayalanma sürecini hızlandırabilirsiniz.
Afiyet olsun!